Luistercursus Opera

15,00

Levertijd 1-2 werkdagen


Luistercursus Opera ( 2 Cd’s + 2 boekjes )
Wat is een Singspiel? Hoe klinkt een heldentenor? Wanneer schreef Mozart zijn Zauberflöte? Op vele soorten vragen die geïnteresseerden zich kunnen stellen, geeft de Luistercursus Opera een antwoord. Aan de hand van complete muziekvoorbeelden uit veertig beroemde werken wordt de geschiedenis van de opera beschreven. Beginnend bij de ingetogen klanken van L’Orfeo (1607) van Monteverdi tot en met de ritmische finale van Stravinski’s The Rake’s Progress (1951). Als toegift zijn aan het einde van de Luistercursus Opera de verschillende stemsoorten nog eens overzichtelijk achter elkaar te horen! Alle vaktermen die in de tekst worden gebruikt, zijn terug te vinden in een verklarende woordenlijst.

Beschrijving

Elegance

Voor wie zijn operakennis wil opfrissen is de Luistercursus Opera, samengesteld door Aldo Druyf, een aanrader. Maar de dubbel-cd met vijftig muziekvoorbeelden en twee illustrerende boekjes is ook handig voor wie alles eens echt op een rij wil hebben als het om opera gaat. (…) Het wordt glashelder wat ook alweer precies wordt verstaan onder een heldentenor, een bas buffo, een soubrette, een dramatische sopraan of een alt. Zelfs voor doorgewinterde operafans verrassend verhelderend.

NRC Handelsblad, Kasper Jansen

Beter dan de meeste dikke operagidsen met alleen maar redelijk nutteloze samenvattingen van libretti en hoogstens een enkel woord over de muzikale en dramatische betekenis van opera, vertelt de Luistercursus Opera in twee dunne boekjes en twee cd’s met ruim tweeëneenhalf uur muzikale voorbeelden over het ontstaan en de geschiedenis van de kunstvorm opera. (…). Voor zulke nog niet volledig ingewijden in de operakunst vormt de door Aldo Druyf samengestelde luistercursus een praktisch leermiddel, dat veel jargon middels lezen en luisteren verklaart.

Beeld & Geluid 

De helft van de tweede cd is ingericht voor de verschillende stemtypen en gaat daarmee in op de problemen van casting (het zoeken van de juiste stem bij elke rol). Handig, want dat maakt operarecensies voor de leek opeens leesbaarder. Druyf legt in twee lijvige boekjes alles duidelijk uit. Hij gaat uit van weinig of geen kennis, maar is niet belerend of uit de hoogte. Dat is knap, en het maakt zijn boekjes des te leesbaarder. Hulde dus voor deze mini-cursus op CD-formaat.