De afspeellijsten

Alle afspeellijsten die horen bij het boek Klassiek In Zicht zijn met veel zorg samengesteld. Er is niet alleen veel aandacht besteed aan de uitvoeringen, maar ook aan het compleet en op de juiste volgorde krijgen van ieder meerdelig klassiek werk.

 

De gekozen uitvoeringen

Er is bewust gekozen voor een mix van beroemde en minder bekende artiesten/musici. Oude gerenommeerde opnamen worden afgewisseld met opnamen van nieuwe muzikale sterren. Ook is er diversiteit in de zogeheten ‘authentieke’ en ‘conventionele’ uitvoeringen. Meer over deze twee verschillende opvattingen lees je in Klassiek In Zicht.

 

Zelf zoeken op Spotify

Op Spotify is bijna alle klassieke muziek te vinden, en dat is natuurlijk fantastisch! Het is af en toe wel een flinke uitdaging om het gewenste werk te vinden, zelfs voor kenners. Maar natuurlijk is het leuk, als je iets moois hebt ontdekt in Klassiek In Zicht, om zelf een uitvoering te zoeken. Wat het zelf zoeken lastig maakt is dat een werk vaak op verschillende manieren genoemd wordt. Bij popmuziek is dat overzichtelijker, daar is ‘Waterloo’ van Abba simpel te vinden. Klassieke muziekwerken kennen lang niet altijd een titel en worden daarom vaak aangeduid met opusnummers (opus 1), toonsoorten (C Major), nummers (Symfonie nr. 1) en gecatalogiseerde werken (BWV 1). En dat alles ook nog eens in verschillende talen, bijvoorbeeld: ‘C Minor’ (Engels), ‘ut mineur’ (Frans), ‘c-moll’ (Duits), ‘c mineur’ (Nederlands).

 

Tips:

  • Gebruik Engelse titels én titels in de originele taal van het werk.
  • Zoek je bijvoorbeeld de Vijfde Symfonie van Beethoven, zoek dan op ‘symphony’, ‘symphonie’ of ‘sinfonie’. En op ‘no. 5’, ‘nr 5.’ of ‘5’. Iedere combinatie geeft andere resultaten
  • Bij de resultaten kan je het beste op ‘Albums’ klikken in plaats van op ‘Nummers’. Bij ‘Albums’ zal het hele werk staan en bij ‘Nummers’ staat vaak alleen het beroemdste deel uit het werk.
  • Naast het gewenste werk staan er op een album vaak meer werken, dit kan tot verwarring leiden. Zoek je naar Vijfde Vijfde Symfonie van Beethoven, dan zal op hetzelfde album vaak ook de Zesde Symfonie staan of een geheel ander werk.

 

Praktijkvoorbeeld:

Als je zoekt naar de Vijfde Symfonie van Beethoven en vervolgens kijkt bij ‘Albums’ zal er (hoog) bij de resultaten vaak het Vijfde Pianoconcert van Beethoven staan, of alle symfonieën van Beethoven of een geheel andere symfonie van Beethoven. Bij ‘Nummers’ krijg je een wirwar van resultaten, dit raad ik dan ook niet aan. Heb je bij ‘Albums’ een aantal uitvoeringen van de Vijfde gevonden dan kan je ze gaan vergelijken en kijken welke je de mooiste vindt. Merkwaardig genoeg is dat meestal de uitvoering waar je al bekend mee bent…